Prognoser og ifo-indeks styrtdykker

Stemningen i de tyske virksomheder er forværret. Ifo-indekset faldt i marts til 90,8 fra 98,5 i februar. Virksomhedernes forventninger har oplevet et historisk fald på 13,3 point, hvilket overstiger faldet i forbindelse med coronakrisen i marts 2020 (11,8 point). Virksomhederne mærker konsekvenserne af krigen og forventer hårdere tider fremadrettet.

28.03.2022

Fordelingen i de forskellige brancher lyder:

  • I industrien er indekset faldet mere end nogensinde før. Virksomhederne vurderer deres forretningsudsigter som yderst usikre. Tre fjerdedele klagede over forstyrrelser i forsyningskæden, og 90 % klagede over mangel på råvarer.
  • I servicesektoren er stemningen markant forværret. Dette skyldes især et markant fald i forventningerne. Virksomhederne vurderede dog deres nuværende situation som næsten uændret.
  • Også i handelssektoren er indekset faldet. Handelsvirksomhedernes forventninger er styrtdykket. Dog er vurderingen af den nuværende situation næsten uændret. Både engros- og detailhandlen beretter fortsat om flaskehalse.
  • I byggeriet er stemningen væsentligt forringet. Dette skyldes den dårligere vurdering af den aktuelle situation. Forventningerne er også blevet mere pessimistiske pga. prisstigninger på omkring 50-70 % på visse materialer som stål samt formodninger om mangel på byggematerialer generelt. De fleste byggefirmaer er dog stadig tilfredse med den nuværende forretning.

Resultaterne af rundspørgen bakkes op af nye prognoser fra det tyske Bankforbund (BdB) samt Ifo’s egen prognose. Prognoserne viser bl.a.:

  • BNP: Ifo forudser vækst for Tysklands BNP på 2,2-3,1 % (i stedet for 3,7 %). BdB sænker vækstprognosen for 2022 til 2,2 %.
  • Inflation: Ifo forventer en inflation i år på 5,1-6,1 %. BdB forventer, at inflationen vil stige til over 7 % i de kommende måneder.

Du finder en detaljeret oversigt over de seneste resultater på ifo's hjemmeside, også på engelsk.